Lilla Borókám 7. születésnapjára sütöttem ezt a buorbon - vaníliakréme tortát.
Recept:
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 púpozott evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Keverd
habosra a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy
tálban. Szitáld a lisztet tálba, és alaposan keverd össze a sütőporral. A
tojások fehérjéből készíts kemény habot. A tojássárgájára szórd rá a
liszt felét, tedd rá a tojásfehérjét, majd a tetejére hintsd rá a
maradék lisztet. Fakanállal óvatosan dolgozd össze, úgy, hogy a tojáshab
ne törjön össze. Öntsd a masszát sütőpapírral kibélelt sütőformába, és
200 fokra előmelegített sütőben süsd aranysárgára. A megsült piskótát
kis ideig hagyd a sütőben hűlni, majd rácsra borítva húzd le róla a
sütőpapírt, fordítsd meg, és hagyd teljesen kihűlni.
Így lesz szép a piskóta:
- a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot egészen addig keverd habverővel, amíg habos és szinte fehér nem lesz,
- a
tojások fehérjét addig verd fel habverővel, amíg teljesen kemény nem
lesz - tehetsz bele egy kis kávéskanál citromlét, ha magas és omlós piskótát szeretnél sütni,
- óvatosan keverd a kemény fehérjéhez a többi hozzávalót, hogy ne törjön össze a hab,
- mindig előmelegített sütőbe süsd a piskótát,
- soha ne nyisd ki a sütő ajtaját sütés közben, ettől esik össze legtöbbször a tészta,
- ha elvált a tészta a sütő oldalától, akkor elkészült a piskóta.
Krém:
- 2 cs. bourbon vaníliás puding
- 2 cs. bourbon vaníliáscukor
- 5 evókanál kristálycukor
- 5 dl tej
- 25 dkg vaj
- 30 dkg porcukor
A pudingport főzd fel a vaníliscukorral a tejjel és a kristálycukorral.A vajat és a porcukrot keverd habosra. Amikor a puding kihűlt keverd össze a habos vajjal, majd tedd be fél órára a hűtőbe. Amikor kihűlt, kend meg a tortát.
A tortát a Dr.Oetker marcipánmasszával díszítettem. A színtelen masszát ételfestékkel színeztem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése