2013. június 9., vasárnap

Vaníliakrémes torta


Lilla Borókám 7. születésnapjára sütöttem ezt a  buorbon - vaníliakréme tortát.
 


Recept:

Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
Keverd habosra a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálban. Szitáld a lisztet tálba, és alaposan keverd össze a sütőporral. A tojások fehérjéből készíts kemény habot. A tojássárgájára szórd rá a liszt felét, tedd rá a tojásfehérjét, majd a tetejére hintsd rá a maradék lisztet. Fakanállal óvatosan dolgozd össze, úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. Öntsd a masszát sütőpapírral kibélelt sütőformába, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd aranysárgára. A megsült piskótát kis ideig hagyd a sütőben hűlni, majd rácsra borítva húzd le róla a sütőpapírt, fordítsd meg, és hagyd teljesen kihűlni.

Így lesz szép a piskóta:
  • a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot egészen addig keverd habverővel, amíg habos és szinte fehér nem lesz,
  • a tojások fehérjét addig verd fel habverővel, amíg teljesen kemény nem lesz - tehetsz bele egy kis kávéskanál citromlét, ha magas és omlós piskótát szeretnél sütni,
  • óvatosan keverd a kemény fehérjéhez a többi hozzávalót, hogy ne törjön össze a hab,
  • mindig előmelegített sütőbe süsd a piskótát,
  • soha ne nyisd ki a sütő ajtaját sütés közben, ettől esik össze legtöbbször a tészta,
  • ha elvált a tészta a sütő oldalától, akkor elkészült a piskóta.
 Krém:
  • 2 cs. bourbon vaníliás puding
  • 2 cs. bourbon vaníliáscukor
  • 5 evókanál kristálycukor
  • 5 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg porcukor
A pudingport főzd fel a vaníliscukorral a tejjel és a kristálycukorral.A vajat és a porcukrot keverd habosra. Amikor a puding kihűlt keverd össze a habos vajjal, majd tedd be fél órára a hűtőbe. Amikor kihűlt, kend meg a tortát.



 A tortát a Dr.Oetker marcipánmasszával díszítettem. A színtelen masszát ételfestékkel színeztem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...